Přednáška Collecting Chinese Art in Central Europe: From the Time of Rudolph II to the 21st Century

Národní knihovna České republiky srdečně zve na přednášku pod názvem Collecting Chinese Art in Central Europe: From the Time of Rudolph II to the 21st Century.
Přednáška se koná dne 1. 6. 2023 od 17 hod., místo: Národní knihovna ČR, Klementinum 190, Zasedací sál, 1. patro (vchod A), vstup zdarma (tlumočení z angličtiny není zajištěno)
Přednáška Michaely Pejčochové, kurátorky sbírek čínského umění v Národní galerii v Praze, seznámí se sběratelstvím a vystavováním čínského umění ve středoevropském regionu a se zásadními faktory, jež v minulosti pomohly utvářet sbírky čínského umění v dnešní České republice. Sbírky čínského umění se ve střední Evropě začaly utvářet již v období renesance a tehdejších kabinetů kuriozit, z nichž nejpozoruhodnějším byl ten na dvoře Rudolfa II. Od 16. století se ve šlechtických sídlech a vilách shromažďoval čínský porcelán, ozdobně lakované a další dekorativní předměty, což pokračovalo sbírkami umělců a uměleckých nadšenců v 19. a na počátku 20. století. Ve 20. století a zejména v meziválečném období se do střední Evropy dostávala jak stará, tak i moderní díla čínského malířství. Cestovatelé a obchodníci je přiváželi ve velkém množství, aby vyhověli požadavkům místních sběratelů. Zároveň se v Československu začalo poprvé hovořit o zřízení státní instituce pro sbírky asijského umění. Později, v 50. a počátkem 60. let 20. století, došlo k rozkvětu oficiálních kontaktů mezi ČLR a Československem, což usnadnilo výměnu umění a sběratelství čínských uměleckých děl. Nakonec byly od roku 1989 obnoveny také výměny uměleckých děl s muzei v Čínské republice a v Československu se konalo několik výstav, jež představily sbírky z Taiwanu.
Úvod > Nástěnka > Přednáška Collecting Chinese Art in Central Europe: From the Time of Rudolph II to the 21st Century