Přednáška Jedna Čína a problematika Tchaj-wanu

Česko-čínská společnost srdečně zve na přednášku pod názvem Jedna Čína a problematika Tchaj-wanu. Přednáší sinoložka Mgr. Simona Fantová (Projekt Sinopsis). Přednáška se uskuteční již dne 30. 11. 2023 (čtvrtek) v 17:30 v v Hašplově sálu v Komunitním centru Unitaria, Anenská 5, Praha 1.
Anotace přednášky:
V roce 1971 se přijetím rezoluce 2758 stala ČLR členem OSN a zároveň „Čankajškovi zástupci“ z Čínské republiky (Tchaj-wanu) pozbyli právo zde zastupovat „Čínu” (zahrnující dnešní ČLR i Tchaj-wan), nad níž si v té době, stejně jako ČLR, nárokovali svrchovanost. Rezoluce neupřesnila status Tchaj-wanu, pouze konstatovala, že „Čankajšek“ nemůže zastupovat „Čínu“ v OSN.
Následná americko-čínská komuniké a další dokumenty, které v podstatě založily současnou mezinárodní diplomatickou praxi, naznačují protichůdný pohled na „jednu Čínu“: zatímco USA „berou na vědomí“ postoj ČLR a akceptují ČLR jako jedinou legitimní vládu „jedné Číny“, status Tchaj-wanu blíže neupřesňují a nárok ČLR na toto území nepřijímají ani nevyvracejí.
Tento nejednoznačný přístup se stal základem křehkého statu quo „na obou stranách Tchajwanské úžiny“, který trvá posledních 50 let. ČLR prosazuje svůj „princip jedné Číny“ a prezentuje se jako jediná legitimní vláda jedné Číny, včetně Tchaj-wanu. USA a další země formulují svou vlastní „politiku jedné Číny“, která má být praktickou odpovědí na jednostranné nároky ČLR a zároveň umožnit s ohledem na zájmy konkrétních zemí rozvíjet vztahy s Tchaj-wanem. Tyto politiky uznávají ČLR jako legitimního představitele pomyslné „jedné Číny“, obecně však neakceptují její nároky na svrchovanost nad Tchaj-wanem ani její samozvané právo na „(znovu)sjednocení“ s ostrovem, v případě potřeby třeba i silou. Tchaj-wan považují za de facto suverénní stát, kterým podle mnohých kritérií je – s výjimkou diplomatického uznání de iure ze strany většiny ostatních států, čemuž ČLR aktivně brání.
ČLR nyní křehký status quo ohrožuje, a to jak silou, tak diplomatickými prostředky. Na diplomatické úrovni se snaží omezit prostor, v němž může Tchaj-wan působit, a tím jej učinit neviditelným pro mezinárodní společenství. V neposlední řadě se pak snaží přesvědčit třetí strany, že její nároky jsou legální a legitimní.
Cílem přednášky je přiblížení problematiky jedné Číny. K jejímu porozumění je důležité správné pochopení terminologie, zejména pak základních, ale často směšovaných pojmů, jako je politika jedné Číny a princip jedné Číny. Účastníci se seznámí s nejčastějšími argumenty, které ČLR používá, a s přihlédnutím k textu původních dokumentů mohou sami posoudit jejich relevanci.
Úvod > Nástěnka > Přednáška Jedna Čína a problematika Tchaj-wanu