Pozvánka na výběrovou přednášku: Aritmetika a algoritmy

Dovolujeme si sdílet pozvánka na výběrovou přednášku Vítězslava Švejdara (Katedra logiky FF UK) Aritmetika a algoritmy (1/1 Zk)

Přednáška je zamýšlena jako seznámení s nejzákladnějšími pojmy z teoretické informatiky (polynomiální algoritmus) a z algebry (grupa a okruh). Nějaká matematická znalost někdy pomůže sestrojit užitečný algoritmus, ale může se i stát, že zamyšlení nad určitým algoritmem dá nějaký matematický poznatek.

Zváni jsou studenti prvního ročníku oboru logika, a zejména jsou zváni studenti všech ostatních oborů FF. Jedním z cílů je oslovit ty, kteří se s matematikou rozloučili někdy okolo maturity. Protože se budeme (také) zabývat dokazováním důsledků z nějakých předpokladů, přednášku lze též chápat jako kurs logiky (skoro) bez logické teorie.
Jak lze ověřit, že číslo 193 707 721 je prvočíslo? A pomůže k tomu počítač? Zájem matematiků o velká prvočísla se po staletí jevil jako dost neužitečná zábava. Ale v posledních desetiletích se ukázalo, že některé velmi staré objevy související s prvočísly (Eukleidův algoritmus a čínská zbytková věta) nacházejí uplatnění v kryptografii takže je, většinou nevědomky, všichni používáme doslova každý den. Jedna z kryptografických metod, metoda RSA, bude v přednášce probrána. Filosofické, metodologické či historické otázky předmětem přednášky nejsou, ale nějaké světlo na ně také padne.

Koná se v Út 10:50–12:20 v učebně 352 v Celetné 20, začínáme 20.2.2024. Další informace je v SISu (ALG110008) a (později) na http://www.cuni.cz/~svejdar/?s=aa.

Úvod > Nástěnka > Pozvánka na výběrovou přednášku: Aritmetika a algoritmy